“Një pasaportë jugosllave e lëshuar për Peter Handke në vitin 1999 shkaktoi një trazirë – dhe më në fund vuri autoritetet në lëvizje. Platforma në internet Intercept kishte raportuar për një pasaportë. Guvernatori krahinor i Carinthia, Peter Kaiser (SPÖ), më pas urdhëroi zyrën rajonale që të ‘kontrollonte situatën’ menjëherë”, shkruan Tiroler Tageszeitung.

“Një foto e dokumentit nga arkivi privat i mikut të Handke, Hans Widrich, ka qenë në dispozicion për një kohë të gjatë në internet në faqen e internetit të Arkivit të Handke në Bibliotekën Kombëtare Austriake”, shkruan ndër tjerash mediumi austriak.

Por çfarë “i shqetëson” mediat austriake është fakti nëse shkrimtari gëzon tanimë shtetësi austriake.

Sipas tyre, një përjashtim nga ndalimi i shtetësisë së dyfishtë është i mundur vetëm nëse austriakët që dëshirojnë të bëhen shtetas të një vendi tjetër, kërkojnë leje për të mbajtur nënshtetësinë e tyre austriake, e cila është e mundur vetëm në raste të jashtëzakonshme.

“Handke nuk e ka bërë kurrë këtë kërkesë”, citohet të jetë thënë nga autoritetet austriake.