Dokumenti i CIA-së thotë se Miladin Popoviçin e vrau mësuesi gjakovar, Haki Taha

346

MÖBEL THEMA

Më 14 mars të vitit 1945 ekzekutohet Milladin Popoviqi, nga mësuesi shqiptar Haki Taha. Kjo ngjarje përshkruhet edhe në një dokument të CIA-së, i hartuar në vitin 1951. Si hakmarrje serbët kryen Masakrën e Tivarit.

Dokumenti i CIA-së:

Dusan Mugosa dhe bashkëpunëtori i tij i ngushtë Miladin Popoviç, këta dy serbë, janë kryesisht përgjegjës për disfatën komuniste prej shqiptarëve të Kosovës. Kthimi i Jugosllavisë në Kosovë dhe politikat të cilat ata i paraqitën hasën në një përgjigje të shkurtër por të butë. Më 14 mars 1945, Haki Taha, një mësues, ekzekutoj Popoviqin në Prishtinë. Si rezultat i kësaj, Taha u arrestua, u ekzekutua dhe u tërhoq zvarr nëpër rrugë, ai mbante një sllogan në gjoksin e tij: “Vdekje tradhëtarve” dhe “Liri për shqiptarët”. Komunistët sllavë u hakmerren për vdejjen e Popoviqit, duke vrarë 1.600 shqiptarë të Kosovës nga pjestarët e brigadave komuniste të stacionuara në Bar të Malit të Zi, siç njihet si “Masakra e Tivarit”.

Dokumenti i CIA-së thotë se ky është një fak,t sepse masakra ndodhi vetëm tre ditë pas ekzekutimit të Popoviç-it, me 17 dhe 18 mars 1945.

Në foto Miladin Popoviçi dhe Enver Hoxha
Comments