Fshati që shfaqet një herë në vit

134

Një fshat në Indi është i dukshëm vetëm një muaj në vit, pasi në pjesën tjetër të vitit, ai zhduken nën ujë.

Fshati ndodhet mes dy maleve dhe BBC transmeton se dikur ishte një zonë e begatë dhe pjellore me rreth 3 mijë banorë.

Në vitin 1985, ai pushoi së ekzistuari për ndërtimi e digës së parë të shtetit, e shkatërroi atë.

Çdo vit, megjithatë, në muajin maj, uji ul nivelin e tij dhe në këtë periudhë banorët e vjetër takohen atje. Toka e gërryer, rrënojat e shtëpive dhe strukturave fetare, kanalet e mbushura me ujë, janë ato që krijojnë pamjen e fshatit të zhdukur.

MÖBEL THEMA

Hinduistët, myslimanët dhe të krishterët jetonin së bashku. Kishte një tempull qendror dhe disa të vogla, një kishë dhe një xhami myslimane. Fshati ishte gjithashtu vendlindja e një këngëtari të njohur klasik lokal, Mogubai Kurdikar.

Por gjithçka ka ndryshuar që nga lirimi i Goa nga portugezët në vitin 1961. Sekretari i parë, Dayanand Bandodkar, vizitoi fshatin, duke informuar banorët për ndërtimit të digës së parë, duke u thënë atyre se nga kjo vepër do të përfitonte gjithë Goa perëndimore.

Plani ishte ambicioz: diga e ndërtuar do të siguronte rreth 400 milionë litra ujë të pijshëm për përdorime të ndryshme për banorët e Goa perëndimore.

Më shumë se 600 familje – u detyruan të zhvendoseshin në fshatrat e afërta, ku iu dhanë tokë dhe kompensim. Kur fshati shfaqet në muajin maj, komunitetet e krishtera dhe hindu bashkohen me vendin e dikurshëm, duke organizuar festat fetare vjetore.

Comments