Lazim Destani nikoqir i Akademisë Jubilare kushtuar Shën NënaTereze

145

Në Düsseldorf të Gjermanisë, në organizim të Lidhjes së Shkrimtarëve Shqiptarë në këtë shtet, u mbajt një Akademi Jubilare kushtuar Shën Nënë Terezës, duke përkujtuar kështu 40-vjetorin e nderimit të saj me Çmimin Nobel për Paqe, 3-vjetorin e shnjtërimit dhe 109 vjetorin e lindjes së saj.

Për ta nderuar gjithë këtë manifestim, u kujdes presidenti i kompanisë ndërkombëtare të biznesit Ecolog, Z. Lazim Destani,i cili sponzorizoi ardhjen e biografit të Shën Nënë Terezës, Dr.Don Lush Gjergjit, vikar gjeneral i Ipeshkvisë së Kosovës dhe njëkohësisht, duke lëshuar në dispozicion lokalet e Klubit Ekonomik në Düsseldorf, anëtar të të cilit janë më se 400 vetë të elitës ekonomike dhe politike te këtij qyteti.

Kryetari i Lidhjes së Shkrimtarëve Shqiptarë në Gjermani, bëri që me një pedantëri organizative ky manifestim të shkojë mbarë dhe pjesëmarrësit e shumtë, ta përjetojnë një shlodhje shpirtërore duke komunikuar më Don Lush Gjergji, i cili pos misionit të tij fetar, në dyzetë vitet e fundit, ishte një nga figurat qendrore të jetës kulturore dhe shoqërore në Kosovë, që në rrethana të rënda iu gjend popullit të vet, duke dhënë gjithçka nga vetja.

MÖBEL THEMA

Fillimit të manifestimit i prinë Lazim Destani, duke folur për mundësitë e mëdha që sot kanë shqiptarët e shpërndarë nëpër botë për t’u lidhur rreth strumbullarit kombëtar pa dallime fetare, krahinore regjionale dhe bindje politike si dhe Imami i Düsseldorfit Mensur Halili, i cili shpaloi vlerat e Shën Nënës Trerese dhe reflekiuimin e tyre në jetën shqipitare.

Pastaj në disa pika biografike të Shënë Nënë Terezës, Don Lush Gjergji,rifreskoi kujtesën e të pranishmëve, për një figurë e cila në vazhdimësi mbetet aktuale dhe nderon kombin. Ishte interesant dhe dobiprurës për manifestimin bashkëbisedimi i Don Lush Gjergjit me të pranishmit në manifestim , e sidomos për rolin e Kolë Bojaxhiut, ndërtimtarit që ngriti stacionin hekurudhor në Shkup (atë të dëmtuarin nga tërmetiu i vitit 1963) dhe marrëdhëniet e tij me franzezët në ndërtimin e hekurudhës Fushëkosovë – Shkup, në kohën kur njërezit nuk besonin se Grykës së Kaçanikut nuk mund të kalonin as zogjtë e lëre me treni.

Për dy orë bashkëbisedim, të pranishmit bënë një përcjellje aktive të elementeve biografike të Shën Nënë Terezës, të cilat i preku autori i 17 librave për të, Don Lush Gjergji, ku miliona libra të tjerë të botuar nëpër botë, prej burimeve të tij dëshmojnë për përjakësinë kombëtare shqiptare të Shenjtëreshës sonë.

Comments