Nxënës të dhunshëm, psikologu Crepet: “Prindërit janë një dështim total. Tashmë fëmijët vendosin gjithçka”

58

Nxënës të dhunshëm, psikologu Crepet: “Prindërit janë një dështim total. Tashmë fëmijët vendosin gjithçka”
Në programin Tagada, të La7, psikiatri Paolo Crepet ndërhyn, duke komentuar rastet e fundit të dhunës nga nxënësit ndaj mësuesve:

Kur mirësia arsimore është kaq shtatzënë, nuk është mirë. Ne nuk kemi më fëmijë, por Buddha të vegjël, ndaj të cilëve jemi të përkushtuar dhe ata mund të bëjnë gjithçka. Ata zgjedhin ku të hanë, në cilin shesh lojërash të luajnë. Ne jemi bërë prindër që gjithmonë thonë po. Por kjo është e gabuar. Kur ata të rriten, do të jetë dikush që do të thotë jo. Ndoshta në frustrimin e parë të dashurisë. Ndoshta në punën e parë. Prindërit shkojnë në takimin e parë të punës së djalit të tyre 26-vjeçar. Pastaj ka njerëz që nuk i dërgojnë fëmijët e tyre në Erasmus sepse është ftohtë. Këta prindër janë një dështim. Nuk mund t’i përgjithësojmë, por në shumë raste është kështu.

Ato nuk janë raste të izoluara

MÖBEL THEMA

Siç kemi shkruar më parë, për fat të keq këto raste nuk janë të izoluara: përpara Sondrit, ndodhi në krahinën e Kasatrës, me profesorë të plagosur në fytyrë nga një prej nxënësve të tij, në Piacenza, me mësuesin fatkeq, i cili përfundoi në spital, i goditur në krah nga një prej nxënësve të tij. Dhe së fundi edhe në Valle del Savio, në Emilia Romagna, ku një nxënës goditi mësuesin e tij në fytyrë.

Kjo është një emergjencë e vërtetë, e cila, megjithatë, është e drejtë të theksohet, duhet të menaxhohet nga pëlhura e familjes, sepse nuk është e mundur të atribuohet gjithnjë përgjegjësia në shkollë, vendi i papërsosur, sigurisht, aty ndodhin situata serioze që i shohin mësuesit protagonistë ose stafi i shkollës në përgjithësi, por sapo identifikohen ata që janë përgjegjës nuk ikin.

Kjo ndryshon në rastin e nxënësve, sepse ata janë ende të mitur dhe në përgjithësi mësuesit nuk besojnë se ankesat janë rruga e duhur edukative dhe përpiqen t’i mbrojnë ata, duke shpresuar për një ndërhyrje serioze nga prindërit.

Por rastet janë shtuar dhe është koha që familjet të njihen me gabimet e tyre.

Comments