Pfizer kërkon autorizim për dozën e tretë të vaksinës

244

Prodhuesi i Pfizer tha të enjten se po sheh imunitet të zbehur nga vaksina e tij e koronavirusit dhe thotë se po rrit përpjekjet për të zhvilluar një dozë përforcuese që do të mbrojë njerëzit nga variantet e Covid-19. Ai tha se do të kërkonte autorizimin e përdorimit emergjent nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së për një dozë përforcuese në gusht, pasi të kishte më shumë të dhëna për funksionimin e mirë të një dozë e tretë të vaksinës.

Por në një lëvizje të pazakontë, dy agjenci të larta federale thanë se amerikanët nuk kanë nevojë për përforcues dhe thanë se nuk u takonte vetëm kompanive të vendosnin se kur mund të ishin të nevojshme.

Disa orë pasi Pfizer lëshoi deklaratën e saj, FDA dhe Qendrat për Sëmundjet dhe Kontrollin lëshuan një deklaratë të përbashkët duke thënë se amerikanët nuk kanë nevojë për doza shtesë.

“Amerikanët që janë vaksinuar plotësisht nuk kanë nevojë për një dozë përforcuese në këtë kohë,” thanë ata.

Pfizer dhe partneri i saj BioNTech thanë se imuniteti i njerëzve fillon të dobësohet pasi të jenë vaksinuar. Vaksina Pfizer kërkon dy doza për të siguruar imunitet të plotë.

“Siç shihet në të dhënat e botës reale të lëshuar nga Ministria e Shëndetësisë e Izraelit, efikasiteti i vaksinës në parandalimin e infeksionit dhe sëmundjes simptomatike ka rënë gjashtë muaj pas vaksinimit, megjithëse efikasiteti në parandalimin e sëmundjeve të rënda mbetet i lartë”, tha Pfizer në një deklaratë dërguar me email në CNN.

“Për më tepër, gjatë kësaj periudhe varianti Delta po bëhet varianti mbizotërues në Izrael, si dhe në shumë vende të tjera. Këto zbulime janë në përputhje me një analizë të vazhdueshme nga studimi i Fazës 3 të Kompanive” shtoi ai.

Moebel THEMA

“Ndërsa mbrojtja ndaj sëmundjes së rëndë mbeti e lartë gjatë gjashtë muajve të plotë, pritet një rënie e efikasitetit kundër sëmundjes simptomatike me kalimin e kohës dhe shfaqjes së vazhdueshme të varianteve. Bazuar në tërësinë e të dhënave që kanë deri më sot, Pfizer dhe BioNTech besojnë se një doza e tretë mund të jetë e dobishme brenda 6 deri në 12 muaj pas dozës së dytë për të ruajtur nivelet më të larta të mbrojtjes”.

Zyrtarët qeveritarë amerikanë kanë theksuar se njerëzit e vaksinuar plotësisht kanë një rrezik të ulët infeksioni, madje edhe nga varianti Delta ose B.1.617.2, i cili është më i transmetueshëm se variantet e tjera të virusit.

Disa studime kanë treguar që vaksinat e ARN-së të bëra nga Pfizer dhe Moderna japin mbrojtje afatgjatë.

“FDA, CDC dhe NIH (Instituti Kombëtar i Shëndetit) janë të angazhuar në një proces rigoroz të bazuar në shkencë për të marrë parasysh nëse një përforcues mund të jetë i nevojshëm. Ky proces merr parasysh të dhënat laboratorike, të dhënat e provave klinike dhe të dhënat e grupit, të cilat mund të përfshijnë të dhëna nga kompani specifike farmaceutike, por nuk mbështeten vetëm në ato të dhëna”, shtuan ata.

Ishte një mesazh i qartë për kompaninë Pfizer, e cila ka lënë të kuptohet nevojën për një dozë përforcuese për muaj me radhë.

“Ne vazhdojmë të rishikojmë çdo të dhënë të re pasi ato të bëhen të disponueshme dhe do ta mbajmë publikun të informuar. Ne jemi të përgatitur për doza përforcuese nëse dhe kur shkenca demonstron se ato janë të nevojshme”, thanë CDC dhe FDA në deklaratë.

“Shtetet e Bashkuara janë me fat që kanë vaksina shumë të efektshme që janë gjerësisht të disponueshme për ata të moshës 12 vjeç e lart. Njerëzit të cilët janë plotësisht të vaksinuar janë të mbrojtur nga sëmundja e rëndë dhe vdekja, duke përfshirë edhe variantet që qarkullojnë aktualisht në vend si Delta,” vijoi deklarata.

“Njerëzit të cilët nuk janë të vaksinuar mbeten të rrezikuar. Pothuajse të gjitha shtrimet dhe vdekjet në COVID-19 janë midis atyre që nuk janë vaksinuar. Ne inkurajojmë amerikanët që nuk janë vaksinuar ende, të vaksinohen sa më shpejt të jetë e mundur për të mbrojtur veten dhe komunitetin e tyre”./A2CNN

Comments