Zhbllokohen “letërnjoftimet”, do të jepen nga e hëna

146

Nuk kishte rrëmujë të madhe para departamentit të punëve të brendshme për lëshimin e letërnjoftimeve, pasi Qeveria mbrëmë pas seancës njoftoi se prej sot vazhdon shtypja dhe lëshimi i letërnjoftimeve. Nga MPB njoftojnë se letërnjoftimet e qytetarëve që kanë dorëzuar kërkesa dhe që tashmë janë fotografuar, do të fillojnë të shtypen nga kjo fundjavë, ndërsa nga pasnesër do mund edhe të merren.

Kjo do të thotë se letërnjoftimet e para do të lëshohen nga e hëna edhe atë në mënyrë sukcesive. Miratimi dhe personalizimi do të bëhen sipas rendit, gjegjësisht për qytetarët që janë fotografuar dhe më pas do vazhdojmë me qytetarët tjerë -deklaroi Suzana Pranjiq Talevska-zëdhënëse e MPB-së.

Procesi u zhbllokua pasi Qeveria vendosi të miratojë akt nënligjor për harmonizimin e ligjit për letërnjoftime me ligjin për përdorimin e gjuhëve. Letërnjoftimet e reja do jenë me emrin e ri kushtetues Maqedonia e Veriut.

Moebel THEMA

Pra, harmonizimi me Ligjin për përdorimin e gjuhëve do të thotë se letërnjoftimet e qytetarëve që janë të paktën 20 për qind në shtet sipas detyrës zyrtare do t’u lëshohen edhe në gjuhën e tyre. Të gjitha bashkësitë tjera që janë më pak se 20 për qind, këtu mendoj për serbët, turqit, romët, vllahët dhe boshnjakët, sipas ligjit do të kenë mundësinë që letërnjoftimi i tyre të lëshohet me kërkesën e tyre në gjuhën e tyre – tha Suzana Pranjiq Talevska – zëdhënëse në MPB.

Procesi u bllokua për thuajse dy muaj. Mbi 40 mijë qytetarë mbetën me letërnjoftime të skaduara. Lëshimi u ndal pasi Ministria e Brendshme përmirësoi sistemin për lëshimin e dokumenteve personale me emrin e ri kushtetues, si dhe në përputhje me Ligjin për përdorimin e gjuhëve. Kjo është arsyeja pse u propozuan ndryshime në Ligjin për letërnjoftime, por ai u bllokua në Parlament. Partia E Majta parashtroi 1.500 amendamente për shkak të kërkesës së BESA-s për të përfshirë përkatësinë etnike të qytetarit në letërnjoftim. Ndryshe, akti nënligjor që zhbllokoi lëshimin e letërnjoftimeve u shpall që dje në Gazetën Zyrtare. Me këtë pritet që qytetarët të mos kenë problem me dokumentet personale gjatë regjistrimit të ardhshëm të popullsisë dhe zgjedhjeve lokale.

Alsat

Comments