Zvicra i mbulon autostradat me çati diellore!

120

Berna shikon me interes projektin e një kompanie zvicerane për të zëvendësuar centralet bërthamore. Është planifikuar mbulimi i një pjese të A9

VOAL – Të mbulohen autostradat me panelet diellore, kështu që mund të hiqet dorë nga centralet bërthamore. Është ideja ambicioze e kompanisë Zug Servipier. Konfederata e shikon projektin me interes të madh i cili mund të materializohej që në fillim të vjeshtës së ardhshme.

Seksioni i zgjedhur për instalimin e paneleve të para diellore si pjesë e konceptit Swiss Energy Pier është vendosur në territorin e Fully, në Valais. Do të vendosen 36,000 elementë që do të formonin një lloj çatie mbi 1,6 kilometra të A9. Ata do të bënin të mundur prodhimin e energjisë së konsumuar në një vit nga rreth 20,000 njerëz.

MÖBEL THEMA

Autostrada diellore

Është vlerësuar se duke mbuluar 750 km autostrada me teknologjinë e sotme mund të bëhet në më pak se 20 vjet një fabrikë atomike dhe pritet që, në sajë të evolucionit, e njëjta sipërfaqe fotovoltaike mund të lejojë të hiqet dorë nga të gjitha centralet zvicerane.

Projekti pilot përfshin një investim prej 50 milionë franga, të financuara tërësisht nga individë privatë. Berna – megjithëse shumë e interesuar – nuk do të kontribuojë në asnjë mënyrë, për keqardhje të madhe t$e promotorit Laurent Jospin, sepse, zbulon, përveç prodhimit të energjisë së pastër, panelet do të mbrojë asfaltin dhe ju do të shpenzojnë më pak të holla për borëçarëse ose kripë.

Comments