Analistët serbë: Prishtina dhe Tirana kanë një strategji të re, Sarajeva është fillimi

356

Vendimi i Prishtinës dhe më pas i Tiranës, për të mos marrë pjesë në Samitin e procesit të bashkëpunimit në Evropën Juglindore, në Sarajevë, është pjesë e një strategjie të re nga ana e zyrtarëve shqiptarë të Kosovës dhe po aplikohet pas shpalljes së fundit të një performance të përbashkët të politikës së jashtme, kanë vlerësuar analistë të Beogradit, transmeton Gazeta Blic.
Dushan Prorokoviq nga Instituti për Politikat Ndërkombëtare dhe Ekonomi, në një deklaratë për Tanjug të Serbisë, tha se një nga objektivat e përbashkëta të politikës së jashtme të Prishtinës dhe Tiranës, nënkuptojmë elementet përcaktuese e një politike të përbashkët të sigurisë.

“Tirana do të jetë aktive dhe në formimin e Ushtrisë së Kosovës që kërcënon sigurinë tonë kombëtare dhe shkel Kushtetutën në të cilën qëndron sistemin tonë ligjor,” tha ai, duke shtuar se Beogradi duhet të marrë kundërmasa të caktuara.

Tutje, ai thotë se “ne nuk kemi marrë asnjë kundërveprim, pasi ju tregoni dobësinë, nuk mund të zëvendësohet më vonë,” tha ai, duke shtuar se ndërtimi i tërë në perëndim të Ballkanit Perëndimor ishte në këmbët e xhamit.

Prorokoviq shtoi se Thaçi nuk ka të drejtë të zemërohet nga pala formale ligjore.

“Tani që problemi u shfaq përsëri, unë mendoj se ai në të ardhmen do të jetë e vështirë të zgjidhet, sidomos si samiti i ardhshëm duhet të jetë në Prishtinë” tha Prorokoviq dhe shtoi se do të ishte mëkat i tij, kjo është fundi.

Ai paralajmëroi gjithashtu se një problem shtesë për Serbinë është krijuar nga fakti se Shqipëria ra dakord të përfaqësojë Kosovën në vendet ku nuk kanë ambasada sepse hap çështjen e ngritjes së Beogradit dhe Tiranës.

Strategjia e re e Prishtinës për të provuar shtetësinë

Diplomat Zoran Milivojeviç, tha se bojkoti i Thaçit është rezultat Samiti i strategjisë së re të Prishtinës për të provuar shtetësinë për shkak se ajo ka treguar se politika aktuale nuk ka sukses.
“ Është e qartë se po shikohet besimi në një strategji të re për gjendjen e brendshme dhe të jashtme”, tha Milivojeviç.

Thelbi është se shtetësia është konfirmuar, tha Milivojeviç dhe kujton marrëveshjen për një qasje të përbashkët, të kalimit të integruar të kufijve, sistemit arsimor dhe kulturor, çdo gjë që i përket pushtetit të butë, dhe funksionin e bashkimit kombëtar.

Sipas tij, ky është lloj i promovimit të Shqipërisë së Madhe që tregon se ka strategji dhe politika të harmonizuara dhe se strategjia duhet të zbatohet, dhe përfshin unifikimin e kombit shqiptar në Ballkan.

Comments