BALLKANIT I DUHET NJË PLATFORMË E VETME EKONOMIKE

134

Moebel THEMA

Ministrja e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes, Milva Ekonomi zhvilloi të mërkurën një takim me homologun maqedonas, Arlind Zeqiri, si dhe delegacionin që shoqëron atë.

Siç transmeton ATSH, ministrja Ekonomi në fillim të bashkëbisedimit evidentoi numrin e lartë të shkëmbimit të vizitave zyrtare midis përfaqësuesve të dy vendeve tona.

Angazhimet e përbashkëta, tha ministrja Ekonomi për zhvillimin e rajonit, duke renditur në plan të parë çështjet lidhur me konektivitetin në Rajon, si rëndësinë e investimeve që vijnë nga diaspora marrin një rëndësi të veçantë.

Fillimisht, Ekonomi u shpreh se Shqipëria dhe Maqedonia bashkëpunojnë në kuadër të zbatimit të marrëveshjes CEFTA dhe nga viti 2011 tregtia midis dy vendeve tona është liberalizuar dhe operohet pa tarifa doganore. Bizneset dhe investimeve maqedonase në Shqipëri, janë 325 ndërmarrje ose me kapital të përbashkët.

Duke u ndalur tek shkëmbimet tregtare ministrja Ekonomi theksoi se ato po ndjekin tendencë në rritje. Gjatë vitit 2015 ato arritën vlerën prej 108.62 milion euro ose me një rritje prej 11 % më shumë se në vitin 2014. Specifikisht eksportet u rritën në masën 22 % dhe importet u rritën 4.2%.

Ministrja Ekonomi, së bashku me ministrin Zeqiri dhe delegacionin që e shoqëronte, diskutuan për rritjen e bashkëpunimit ekonomik të investimeve, shkëmbimeve tregtare, turizmit, në industri dhe sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Gjatë këtij takimi Ekonomi e njohu ministrin Zeqiri me përgatitjet e Samitit të Diasporës në 13 nëntor në Tiranë, në të cilin MZHETTS do të prezantojë tre panele. Ministri Zeqiri e vlerësoi këtë iniciativë të qeverisë shqiptare dhe u shpreh i gatshëm për të kontribuar.

Për bashkëpunimin rajonal në tregti ministrja Ekonomi tha se “korridori i 8-të, është i rëndësishëm në funksion të realizimit me sukses të projekteve të përbashkëta mes dy vendeve. Ne si vende anëtarë të CEFTA-s duhet ta përdorim këtë instrument në konsolidimin e tregut rajonal përfshi zgjidhjen e çdo lloj barriere tregtare”.

Ministri Arlind Zeqiri shprehu mendimin se Porti i Durrësit, duhet të promovohet akoma edhe më shumë, si një tjetër urë lidhëse midis Shqipërisë, Maqedonisë dhe Kosovës.

Ministrja Ekonomi gjithashtu e vuri theksin në rëndësinë e hartimit dhe zbatimit të projekteve të përbashkëta në nivel rajonal, si projekti i “Alpeve”, i mbështetur nga GIZ, me mjaft interes për vendet tona (Shqipëri, Maqedoni dhe Kosovë) si dhe roli i UNESCO për zhvillimin e turizmit në liqenin e Pogradecit. Ishin 223.000 qytetarë nga Maqedonia të cilët zgjodhën për të pushuar në Shqipëri gjatë muajve të verës.

Të dy ministrat ndanë të njëjtën qasje se rajonit i nevojitet një platformë ekonomike, si një i tërë dhe transformimi i rajonit në një treg të përbashkët për investime. Vlerësuan se pjesëmarrja më aktive e diasporës në investime të drejtpërdrejtë në Shqipëri, Maqedoni dhe Kosovë duhet konsideruar me vëmendje maksimale. Gjatë takimit u ra dakord për organizimin e aktiviteteve ekonomike midis dy vendeve, si dhe zhvillimin e projekteve të ndërsjella për një prezantim të përbashkët në tregjet e vendeve të treta.

Comments