Bota misterioze e ilirëve të lashtë

455

Përktheu Salih Salihu
Enciklopedia e Mitologjise

Druidet ishin kulti i shpirtit dhe elita intelektuale në shoqërine Ilire te mitologjise. Ata konsideroheshin si njerëzit më të rëndësishëm të kultit fetar .

Druidet janë një nga figurat më legjendare të antikitetit. Ata ishin priftërinj, mësues dhe mjek popullor që i sherbenin shoqërise.

Druidet Galli të gjithë e dinë nga “Asterix” në skenën ezoterike ata janë ende Yje. Por studiuesit kanë vertetuar kohet e fundit se: Idete tona te krijuara per priftërinjte dhe mjeket popullor te lashte nuk mund të jenë më të gabuara .Druidet shpiken kunder helmin,anestezine qe perdoret sot ne operacione kirurgjikale etj.

Legjenda e këtyre ceremonive për lexuesit deri me tani ishte ajo e priftërinjve neo-pagane,dhe të gjithë duhet te dime se është ende shtrembërim i historise më të padrejtë. Sepse,kohet e fundit në lidhje me njerëzit që ndoshta kane ushtruar Profesione te ndryshme ne kohen e modernizuar , ajo eshte e lidhur me traditat nga antikiteti.

Morali dhe harmonia në shoqëri i përket filozofisë Druide.

Druidet ndikonin në jetën politike të shoqerise.

Megjithatë, magjepsja mbi Druidet është mënyra e vazhdueshmerise, tani që dy libra të rinj edhe një herë përpiqen sipas mitit te krijuar për të zbuluar të vërtetën:njeri botuar nga shkencetari gjerman Bernhard Maier, studius i kelto ilireve ,tjetri nga francezi, studiues qe mbi te gjitha eshte marre me gërmimet antike per Galet Ilire, arkeologu Jean-Louis Brunaux.

Fuqia e Druideve Ilire .

Për të mbrojtur njohuritë e tyre të larta Druidet, mësimet e tyre nuk i shkruanin, me sa duket për shkak të kësaj – me gjithë kulturën e tyre shumë të zhvilluar – nuk kane lene asnjë te dhëne. Druidet e drejtonin shoqërinë ilire pa e publikuar fuqine e pushtetit .

Brunaux ka deklaruar: “.. iliret nuk mund të merrnin vendime politike dhe as të nisnin luftën pa një feste fetare që drejtohej nga Druidet. Kështu qe Druidet ishin në gjendje për të kontrolluar çdo gjë”.

Zhdukja e një Kombi nga ideologjia .

Kontrolli mendor ka çmimin e vet:iliret humbën pavarësinë e tyre në luftën kundër Gaius Julius Caesarit, jo për shkak të inferioritetit ushtarak, thone studiuesit, por nga natyra e jashtëzakonshme e shoqërisë së tyre. Nën forcën e materializmit romak ata u thyen. Brunaux thotë: “kultura e tyre ishte aq e largët nga bota materiale,por ishte gjithashtu nën pushtetin e Druideve, të cilët edhe për nje kohe tre- katërqind vjet e kishin nen kontrollin e tyre.

Ajo nuk mund të vazhdonte më.Invazioni i figurave nga Roma, mallrat luksoze,interesi personal, kishte për të zënë vendin e besimtareve Druide “.

Druidet ishin të pagabueshëm.

E rëndësishme: Keltet dhe Druidet në Evropën Perëndimore ishin rajoni i Danubit, kultura dhe zhvillimi autentik i Hallstattit, arit të bardhë [Salzburg], dhe tani vendet gjermano-folëse, Austria, Bavaria, Gjermania jugore,lindore, gjermano-folësit ne Zvicër.

Që nga disfata në Alesia në vitin 52 pes. kundër Romakëve, historia e Druideve, në këtë mënyrë edhe e Kelteve ishtë reduktuar shume.

Uniteti në diversitet

[Jo diversiteti në unitet si motua e Bashkimit Evropian !].

Të dy Trinitetet dhe diversiteti gjithashtu janë nxjerrë nga historia e Druideve Kelte.[Austria, Bavaria, Gjermania jugore, gjermano-folësit Zvicër].

Kelt është një term kolektiv për gjuhën e popullit Kelt, një nëngrup i familjes së gjuhëve indo-evropiane, të cilet në mijëvjeçarin e 1 pes. kishin populluar pjesë të mëdha të Evropës.Në kohët romake zona e tyre shtrihej nga Gadishulli Ballkanik,ai Iberik, Francë, Ishujt Britanik në perëndim,në Evropën Qendrore dhe Juglindore, dhe deri ne Azinë e Vogël. Me termin kolektiv Keltët i referohemi kulturave te ndryshme fisnore Ilire që kanë jetuar në Europe, e cila gjithashtu do të thotë, se nuk ka ekzistuar ndonjë gjuhë përbashkët Ilire. Keltet Ilire të Salzburgut flisnin shumë e mundshme një gjuhë apo dialekt ndryshe nga ajo e peshkatarëve Kelte në Atlantik.Si p.sh sllavet ne Ballkan dhe Europe qe kane fjale te perbashketa, Arabet, Romako-Latinet, Kinezet etj.

Mitologjia Keltet është një nga Letërsite Filologjike para lindjes se Krishtit në Gadishullin Ballkanik- Iliria ne vitin 360 p.e.s.

Në kohën e sundimit romak gjermanët në Rheinland(zona e Lumit Rhein),ne Pfalz “Korijen e shenjtë” ku Keltët kishin tashmë shekuj nje [Heilige Hein]-Vend te Shenjte i mbikqyrur nga Druidet si vend kulti.

Nuk ka ndryshime në kulturën e varrimit qe nga mesjeta dhe më pas

Iliret Dardane- Auritane dhe zgjerimi i tyre formoi dy popuj të tjerë indo-europiane,keltet dhe Heraldiket gjermane.

Ky artikull është një version i shkurtuar i një Botimi nga Matthias Hennies në SWR2 impuls 14.09.2016.

http://www.wissen.de/…/vorgeschichte-und-fruehe-hochkulture…

Comments