Fotogaleri/ Portretet 100 vjeçare të emigrantëve në SHBA, mes tyre edhe një shqiptar

116

Moebel THEMA

grid-cell-5793-1475225628-10

Këtu është vetëm një pjesë e vogël e 12 milion njerëzve, burra, gra dhe fëmijë që mbërritën në  Ishullin Ellis, New York midis 1892 dhe 1954 për të nisur një jetë të re në SHBA, të veshur shpesh me rrobat e tyre më të mira.

Portretet tregojnë emigrantët e veshur me veshje kombëtare të vendit të tyre të origjinës, duke përfshirë edhe uniforma ushtarake nga Shqipëria (në foto, shqiptari me xhamadan) apo veshjet tipike të njerëzve nga rajonet e Arktikut.

Fotografitë janë bërë në mes të 1906 dhe 1914 nga fotografi amator Augustus Fracis Sherman, shefi i nënpunësve të regjistrit në Ishullin Ellis, atëhere stacioni më i ngarkuar  i vendit me emigrantë.

Në 1907, disa nga fotot janë publikuar nga National Geographic.

Specialistët e kolorizimit të fotove i kanë shtuar gjallninë këtyre fotove me ngjyrat që kanë shtuar mbi to, duke përdorur referenca historike për të ndihmuar identifikimin e saktë të ngjyrave origjinale.

Kjo na ndihmon të imagjinojmë shkëlqimin e gjallë mbi këto rroba kulturalisht të rëndësishme.

grid-cell-17801-1475225697-7grid-cell-17226-1475225431-8grid-cell-28840-1475225662-8grid-cell-17653-1475225607-7gjgjgj grid-cell-813-1475233262-14grid-cell-17176-1475225454-8

Comments