Inteligjenca Artificiale kërcënon 300 milionë vende pune

121

Kërcimet dhe kufijtë e bërë vitet e fundit në inteligjencën artificiale mund të kërcënojnë 300 milionë vende pune në mbarë botën, sipas hulumtimit nga Goldman Sachs.

Me ndihmën e pandarë të teknologjisë së avancuar, një e katërta e punës në SHBA dhe Eurozonë do të automatizohet, siç raporton gazeta britanike “Independent”.

Siç shpjegon gjigandi i investimeve, disa sisteme “kreative” të inteligjencës artificiale si “ChatGPT” mund të krijojnë përmbajtje që nuk dallohet nga prodhimi njerëzor, gjë që mund të rrisë ndjeshëm produktivitetin, duke rritur PBB-në globale vjetore me 7% brenda një dekade. E cila do të kishte efekte të rëndësishme në tregun e punës.

Bazuar në gjetjet e hulumtimit, siç komenton BBC, teknologjia e avancuar mund të sjellë “përçarje të madhe” në tregun e punës, duke kërcënuar punën e 300 milionë punëtorëve me kohë të plotë.

Rreziku i automatizimit do të prekë kryesisht stafin e ekonomive të mëdha, siç theksojnë autorët e studimit, Joseph Briggs dhe Devesh Kondnani.

Profesionet që do të jenë më të rrezikuara janë avokatët dhe ata që i përkasin stafit administrativ.

Megjithatë, rreth 7% e amerikanëve janë në punë ku të paktën 50% e detyrave të tyre mund të kryhen nga inteligjenca artificiale dhe ka të ngjarë të rrezikojnë të humbasin punën e tyre.

Goldman Sachs tha se hulumtimi tregoi një ndikim të ngjashëm në Evropë.

Comments