Kërcënimi më i madh për Amerikën është presidenti i saj

263

Nga DAVID ROTHKOPF

Kur kemi një sistem në të cilin shefi ekzekutiv është i pajisur me aq shumë pushtet, ne rregullisht gjejmë se fati ynë gjatë krizave bazohet në karakterin e presidentit. Për këtë arsye, nuk është inkurabiliteti i politikës moderne që na shtyn të pyesim për aftësinë e Trump; është respekti për mësimet e historisë dhe për interesat kombëtare, që deficitet e tij të thella vënë në rrezik

Javën e kaluar, në Festivalin e Ideve në Aspen, unë moderova një panel mbi sigurinë kombëtare të SHBA-ve në epokën Trump. Në panel, ish drejtori i CIA David H. Petraeus ofroi mbrojtjen më të fuqishme të politikës së jashtme të Presidentit Trump që kam dëgjuar. Në qendër të premisës së tij ishin dy fakte. Së pari, ai argumentoi se ekipi i sigurisë kombëtare të Trump ishte më i fuqishmi që ai kishte parë ndonjëherë. Tjetra, ai argumentoi se ndërsa Presidenti Barack Obama ishte i pavendosur deri në pikën e paralizës, si në rastin e Sirisë, Trump është vendimtar.
Në fund të bisedës, ne u kthyem në sjelljen e çrregullt të Trump dhe vura re se për herë të parë në tre dekada në botën e politikës së jashtme, po merrja pyetje të rregullta për shëndetin mendor të presidentit.

E pyeta Petraeusin, një njeri që respektoj, nëse ai mendonte se presidenti ishte i aftë për të shërbyer. Përgjigjja e tij ishte: “Është e parëndësishme.” Ai argumentoi se për shkak se ekipi rreth Trump ishte aq i mirë, ata mund të kompensonin çfarëdo deficiti që mund të kishte ai. Unë u shokova totalisht. Kjo ishte mbrojtja më e dobët që kisha degjuar ndonjëherë.
Aktualisht jemi në këtë situatë. Cicërimat e presidentit në mënyrë histerike në media është vetëm një element i kësaj. Po kështu është narcizmi i tij i keq dhe gjithmonë i dukshëm. Presidenti ka demonstruar se ka zero kontroll të impulsit dhe një tendencë për të dëmtuar marrëdhëniet vitale ndërkombëtare me shpërthime të keqmenduara, beson shumë pak tek njerëzit në qeverinë e tij dhe për këtë thuhet se qorton dhe bërtet stafin dhe madje edhe në setet televizive që ai ndjek.
Nëse ai është në të vërtetë i sëmurë klinikisht është një çështje për profesionistët psikiatër të marrin në konsideratë. Por kur ju konsideroni sjelljet e mësipërme dhe i kombinoni ato me rezistencën e tij për të bërë punën e nevojshme për të qenë president, për t’u ulur dhe marr informacione, për të lexuar materialet e sfondit, për të familjarizuar veten me detaje të mjaftueshme për të menaxhuar stafin e tij, atëherë ekziston qartë një problem. Kombinoheni këtë me ngurrimin e tij të qëllimshëm për të plotësuar pozicione kyçe në qeveri dhe ndryshimet e tij drastike të qendrimeve në çështje kritike nga marrëdhëniet me Kinën për tregtinë, dhe ju do arrini në përfundimin se mund të jetë aftësia e Trump për të shërbyer si president çështja themelore që rrezikon sigurinë tonë kombëtare.
Jo vetëm që presidenti e dobëson Zyrën me sjelljen e tij keqardhëse; Ai gjithashtu tregon mospërfillje për parimet kushtetuese përfshirë fjalën e lirë, lirinë e fesë dhe ndarjen e pushteteve dhe vepron sikur të ishte mbi ligjet etike. Çdo ditë ai tregon se i mungon karakteri, disiplina, intelekti, gjykimi ose respektimi i zyrës për të qenë president i Shteteve të Bashkuara. Në kohë normale, kjo do të ishte shqetësuese. Por shikoni lajmet. Koreja e Veriut po lëviz për të pasur aftësinë për të goditur me armë bërthamore Shtetet e Bashkuara. Një konfrontim po vjen, që do të jetë një provë e karakterit që do vej në pikëpyetje udhëheqësin e paqendrueshëm të Koresë së Veriut, Kim Jong Un, kundër udhëheqësit tonë.
Më vonë këtë javë, ai do të ulet me Presidentin rus Vladimir Putin në Hamburg, Gjermani, gjatë takimit të Grupit të 20 shteteve. Pavarësisht nga optika politike e shpërblimit të një njeriu që sulmoi Shtetet e Bashkuara për të ndihmuar që Trump të zgjidhet me një takim të tillë, samiti zbulon pse është kaq e rrezikshme që të kemi një president të çoroditur. Pjesa më e madhe e politikës së jashtme të SHBA-ve varet në diplomacinë personale të kryer nga presidenti dhe veprimet e tij pas takimeve të tilla. Nëse një armik i përkushtuar i Shteteve të Bashkuara dhe oportunistëve të tillë si Putini vendos të përfitojnë nga narcizmi, injoranca, paranoja, interesat e biznesit ose skandalet e sajuara, ai do të bëjë pikërisht atë. Nëse e sheh sjelljen e Trump-it si një miratim të heshtur të vetëvlerësimit të tij, ai do ta shfrytëzojë këtë mundësi. Mundet që Trump të hyjë në takim me këshilla të mira nga ekipi që Petraeus dhe të tjerët admirojnë kaq shumë? Po. Por ata nuk mund të anulojnë historinë e Trump-it, siç kemi mësuar, që gjithmonë të formësojnë sjelljen e një njeriu që ka treguar prirje të përsëritura për injorimin e këshillave të aleatëve më të mirë të tij. Kjo është një arsye, sipas njoftimeve, se zyrtarët evropianë janë thellësisht të shqetësuar rreth rezultateve të takimit që do të zhvillohet në Hamburg këtë javë.
Shtetet e Bashkuara kanë pasur një numër të madh të presidentëve; Ne shpesh jemi viktimizuar nga gabimet e tyre të gjykimit pasi kemi përfituar nga udhëheqja e tyre. Por realiteti i zymtë është se analiza objektive zbulon se kurrë më parë nuk kemi parë një president të papërshtatshëm për Zyrën. Madje edhe Presidenti Richard Nixon në momentet e tij të paranojës më të errët ishte një shërbëtor publik profesional që kuptonte Zyrën dhe aksionet që lidhen me të. Dikush, në këtë javë të përkujtimit të Ditës së Pavarësisë, duhet të kthehet në Mbretin Xhorxh III për të gjetur një udhëheqës shteti që ka kërcënuar kështu Amerikën. Por nuk ka asnjë precedent për një person, karakteri i të cilit është kaq i papërshtatshëm për presidencën.
Në fund të seancës së Aspen, një zotëri mu afrua dhe më pyeti përse e kisha bërë bisedën në mënyrë ad hominem duke vënë në pikëpyetje aftësinë e Trump. Unë i shpjegova se kur kemi një sistem në të cilin shefi ekzekutiv është i pajisur me aq shumë pushtet, ne rregullisht gjejmë se fati ynë gjatë krizave bazohet në karakterin e presidentit. Për këtë arsye, nuk është inkurabiliteti i politikës moderne që na shtyn të pyesim për aftësinë e Trump; është respekti për mësimet e historisë dhe për interesat kombëtare, që deficitet e tij të thella vënë në rrezik./The Washington Post – Lexo.al

Comments