Kërcënon Turqia, i kërkon 25 ishuj Greqisë

150

Moebel THEMA

Ka mbi 20 vjet që Turqia i kërkon 25 ishuj Greqisë, kjo bazuar në materialin top -sekret “EGAYDAAK” të vitit 1996.

Lista Sekrete e titulluar “EGAYDAAK” e Ministrisë së Jashtme të Ankarasë, ka në 25 ishuj dhe 127 ishuj shkëmbor të Egjeut të cilat janë ngjyrosur me ngjyrë gri si zona të diskutueshme midis Turqisë dhe Greqisë. EGAYDAAK është akronim i frazës Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacikve Kayaliklar , që do të thotë ishuj, si dhe ishuj shkëmbor ku pronësia e të cilave nuk i lihen Greqisë” kjo me marrëveshjet dhe traktatet ndërkombëtare, siç pretendohet nga turqit. Këto grupe të vogla ishullore në Egje qendrore dhe jugore.

Numri total i tyre arrin në 152. Lista sekrete EGAYDAAK hartuar në vitin 1996, vit që zyrtarisht Turqia e ka ngritur për të parën herë çështjen zona gri, duke shkaktuar episod në ishullin shkëmbor Imia në lindje të Kalymnos.

Në deklaratat e fundit provokuese, kreu i opozitës Kemal Kiliçdaroglu ka akuzuar presidentin Erdogan se ka shitur 18 ishuj në Greqi, atëherë Ministri i Jashtëm Ahmet Davutoglu e kishte paraqitur në parlamentin turk një listë me 25 ishuj, duke  sfiduar për herë të parë publikisht sovranitetit grek për ta. Ai ishte duke iu referuar listës EGAYDAAK, transmeton gazeta me prestigjioze greke PROTO THEMA.

Ishujt e banuar dhe ata shkëmbore, që janë përfshira në listen e titulluar “lastiko” të zyrtarëve turq për të cilën ata pretendojnë janë: Fourni Thymaina, Oinousses (Egjeo Veriut), Agathonisi, Arki, Pharmakonisi, Kalolimnos, Plati, Guali, Kinaros, Sirna.

(Egjeou i Jugut) , Dionysiades, Dia, Koufonissi,Gaidouronisi, Gavdos (Deti Kretës).

Në listën e 16 ishujve shtohen herë pas here me tej edhe nëntë ishuj të tjerë: Zourafa, Antipsara (Egjio Veriut), Kalogeros (Qender Egjeut), Levitha, Glaros, Pergousa, Kandeliousa, Sofrano. Por në këtë grup të ishujve vetëm kater prej tyre janë të banuar me një popullsi prej 2.831 banore, kurse ne ishullin Antipsaras jetojnë vetëm dy grekë.

 

Sipas një deklarate të fundit të Ministrisë së Jashtme të Turqisë, për më tepër  në Detin Egje ka një seri të problemeve të ndërlidhura.

Comments