Ndodh edhe kjo në Serbi: 13-vjeçarja lind fëmijë

246

Ndodh edhe kjo në Serbi: 13-vjeçarja lind fëmijë

Serbia gjendet e listën famëkeqe të vendeve ku ka lartësi të numrit të shtatzënive të adoleshentëve

Kështu, një vajzë trembëdhjetë-vjeçare nga Beogradi këtë javë ka abortuar, edhe atë vetëm dy ditë para skadimit të kufirit (10 javë), njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke iu referuar burimeve te specialisteve dhe gjinekologëve serbe në Beograd të cilët japin shifra trishtuese të numrit të adoleshenteve shtatzëna..

Në Serbi: Nga 4 mijë shtatzëna adoleshente, vetëm 100 duan ta mbajnë fëmijën

Nga numri i shtatzënive adoleshente Serbia është në krye të listës famëkeq të vendeve. Gati dy të tretat e adoleshentëve janë seksualisht janë aktive. Çdo vit, rreth 4,000 vajzat të mbetur shtatzënë dhe vetëm njëqind vendos të ketë një fëmijë.

Në një shkollë, një klasë e tere shtatzëna?!

Çdo vajzë njëzetë, ose një mesatare prej një në çdo klasë, merr shtatzënë gjatë një viti shkollor. Profesioni mjekësor beson se edukimi seksual duhet të futet për nxënësit, dhe për klasat e ulëta të shkollës fillore. Kështu, në të njëjtën kohë me maturimin, të mësojnë se çfarë po ndodh me trupin e tyre, të cilat janë rreziqet e mundshme dhe se si ata duhet të sillen dhe të kujdeset për shëndetin tuaj, sepse në abort vendin tonë është përdorur ende si një kontraceptiv, ajo është shkatërruese.

“Është llogaritur se gjatë një viti kalendarik në Serbi ka 50 shtatzënitë adoleshente për 1,000 vajzat. Pjesa e aborteve që janë ekzekutuar në të rinjtë është rreth pesë për qind e numrit të përgjithshëm të këtyre ndërhyrjeve – shpjegon profesori. Dr. Ana Mitrovic Jovanovic, kreu i spitalit GAK “Narodni front”.

Mjekët thotë se frekuenca e lojërave seksuale ne Serbi rritet në adoleshencë dhe se, në bazë të rezultateve të anketës, ngjeshja redukton seksuale hyrë 33.1 për qind e të rinjve mes 15 dhe 19 vjet (39.9 për qind djemve dhe 25.7 për qind vajza). Meshkujt zakonisht përjetojnë takimin e tyre të parë seksuale në 17 vjet, një vajzë në 18 vjet. Një studim i fundit mbi sjelljen seksuale të vajzave nga Serbia, kanë treguar se marrëdhënia e parë seksuale në 17 vjeç ka një 20.2 për qind, me 18 prej tyre 17.8 për qind. Megjithatë, një e katërta e tyre 28.5 për qind bëhen seksualisht aktive në moshën 16…” thotë Kesnija Babic, psikologe.

Comments