Osmani: Akoma ka hapësirë për marrëveshje për datën e zgjedhjeve, ndërmjetësimi i Varhejit është i mirëseardhur

526

Zëvendëskryeministri, Bujar Osmani dakordohet me eurokomisarin për zgjerim dhe politikë fqinjësore, Oliver Varheji se nevojiten zgjedhje të drejta, demokratike dhe inkluzive, me marrjen parasysh edhe të gjendjes me pandeminë e shkaktuar nga koronavirusi. Ende beson se zgjedhje të tilla janë të mundshme më 5 korrik. Ai konsideron se ndërmjetësimi i tij në përcaktimin e datës për zgjedhjet nuk është problematik, sepse, siç thotë, me marrjen e vendimit për fillim të negociatave me BE-në, vendi tashmë bëhet çështje e brendshme e Unionit.

“Lidhur me ndërmjetësimin, mendoj se ne tashmë po bëhemi çështje e brendshme e BE-së me faktin që morëm vendim për fillim të negociatave dhe ndërmjetësimin, përkatësisht ndihmën nga ana e KE-së nuk e shoh si çështje të ndërmjetësimit ë jashtëm. Ky është ndërmjetësim i brendshëm sepse ne tashmë jemi pjesë e familjes. Kjo është sikur dikush brenda në shtet të ndërmjetësojë mes partive të caktuara politike apo institucioneve. Kështu e kuptoj edhe rolin e komisarit Varheji i cili është komisar i Unionit ku ne tashmë ngadalë po bëjmë pjesë. Kështu që, është i mirëseardhur ai lloj i ndërmjetësimit dhe shpresoj se partitë politike do të mbledhin forca të arrijmë konsensus. Dakordohem absolutisht me tuitin e tij se nevojiten zgjedhje të drejta demokratike dhe inkluzive duke i pasur parasysh të gjitha rrethanat lidhu me pandeminë”, deklaroi Osmani duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve në konferencën e sotme për shtyp në Qeveri.

Lidhur me dekretin që mbrëmë e solli Qeveria, ndërkaq është i lidhur me disa veprime të caktuara zgjedhore, Osmani theksoi se ai i referohet Dekretit paraprak të sjellur në mars, me të cilin ishte ndërprerë afati për zgjedhje.

“Atëherë, në të vërtetë u caktua se në ditën kur do të përfundojë gjendja e jashtëzakonshme, kthehet afati i rregullt zgjedhor, që do të thotë 22 ditë pas përfundimit të gjendjes së jashtëzakonshme. Me sjelljen e dekretit të djeshëm, në të vërtetë bëmë vetëm disa saktësime nga aspekti i kontrollit të listës zgjedhore, duke iu referuar normës ligjore, por edhe disa obligimeve që duhet t’i bëjë Ministria e Shëndetësisë për t’i siguruar mjetet personale mbrojtëse për KSHZ-në. Akoma shpresoj se komunikimi mes partive politike do të vazhdojë në ditët në vijim. Akoma mendoj se ka hapësirë për një proces të drejtë inkluziv më 5 korrik”, tha Osmani.

Nëse gjendja e jashtëzakonshme do të vazhdohet, sipas Osmanit, do të bëhet vlerësim gjatë ditës së nesërme. Ai nuk deshi të prejudikojë se çfarë do të jetë vlerësimi dhe vendimi i Qeverisë, vetëm tha se do të bëhet shqyrtimi i trendeve epidemiologjike dhe më pas do të ndërtohet qëndrim i cili do t’i prezantohet presidentit, Stevo Pendarovski.

Lidhur me kornizën për negociata me BE-në, Osmani thotë se sipas informatave me të cilat disponojnë, po bisedohet për dispozitat të cilat duhet t’i përmbajë metodologjia e re.

Korniza, thekson Osmani, është dokument jashtëzakonisht i rëndësishëm për negociatat sepse në të përcaktohen parimet sipas të cilave do të zhvillohen negociatat, thelbi, megjithatë edhe procedura të caktuara.

“Për momentin po bisedohet, sepse në këtë fazë e presim draft versionin nga ana e Komisionit, i cili më pas duhet të shkojë në trupat e ë gjitha vendeve anëtare, përkatësisht në Këshillin në të cilat janë përfaqësuesit e shteteve anëtare në mënyrë që ata t’i thonë pozicionet dhe interesat e tyre. Informatat toja janë se për momentin po bisedohet rreth dispozitave të reja të cilat i parasheh metodologjia e re, para së gjithash në shumicën dhe mënyrën e përdorimit të shumicës në suspendim në avancim të procesit të negociatave…”, theksoi Osmani.

Comments