Schneider: Mbështetja e SHBA-ve për Kosovën s’është e pakufizuar, ato duan një shtet multietnik

124

Nëse kriza e fundit në Kosovë në lidhje me targat kërcënon paqen dhe stabilitetin, dhe duket se po, SHBA-të do të ndërhyjnë për të zgjidhur këtë çështje, ka thënë Mary Kate Schneider, drejtore e departamentit të studimeve globale në Universitetin Loyola në Maryland, për Ballkanin Perëndimor.
Ajo theksoi se mbështetja amerikane për Prishtinën nuk është e pakufizuar, dhe kur bëhet fjalë për marrëdhëniet mes SHBA-së dhe Serbisë, ajo thekson se është e ndërlikuar dhe e definuar ende nga vitet e Sllobodan Millosheviqit.

Sipas vlerësimit të saj, pranimi i qeverisë së Kosovës për shtyrjen e dënimit të qytetarëve me targa të lëshuara nga Serbia vetëm me kërkesë të ambasadorit amerikan tregon se SHBA-të janë ende një lojtar i fortë në Ballkanin Perëndimor dhe se vendet e Ballkanit Perëndimor janë, duke iu përgjigjur shqetësimeve të Shteteve të Bashkuara.

“Nëse SHBA shpreh shqetësimin për diçka, vendet e Ballkanit Perëndimor e dëgjojnë. Së dyti, kjo na tregon se Shtetet e Bashkuara po i përgjigjen Ballkanit Perëndimor dhe mbeten thellësisht të përkushtuara për stabilitetin në Kosovë dhe më gjerë në rajon, kështu që nëse ka është një kërcënim për këtë stabilitet, SHBA-të do të veprojnë”, thotë Schneider, për Euronews Serbi, transmeton lajmi.net.

“Vitet e Millosheviqit shënuan marrëdhëniet mes SHBA-së dhe Serbisë”

Ajo po ashtu theksoi se nuk mund të thuhet se mbështetja amerikane për Prishtinën është e pakufizuar dhe se Shtetet e Bashkuara kishin rezerva të caktuara në qëndrimin ndaj Prishtinës.

Moebel THEMA

“Shtetet e Bashkuara duan të shohin një shtet demokratik dhe multietnik në Kosovë. Dhe ata duan që ai shtet të kontribuojë në stabilitetin në rajon. Nëse Prishtina është e përkushtuar ndaj këtij qëllimi, SHBA-të mund të punojnë me Prishtinën. Prandaj, unë nuk bëj besoni se mbështetja e SHBA-së është e pakufizuar”, shpjegon ajo.

Në anën tjetër, ai konsideron se marrëdhëniet ndërmjet Serbisë dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës janë të komplikuara.

“Shumë ka të bëjë me historinë. Vitet e Sllobodan Millosheviçit vërtet shënuan marrëdhëniet e SHBA me Serbinë në një mënyrë që ende e definon atë. Tani për tani është në një nivel bashkëpunimi të kujdesshëm dhe mendoj se do të duhet më shumë kohë dhe ndërtimi i besimit për ta thelluar atë, marrëdhëniet mes SHBA-së dhe Serbisë”, thotë Schneider.

Ai shton se ka çështje për të cilat Serbia dhe SHBA-ja janë plotësisht dakord dhe për ato që nuk pajtohen.

“Unë mendoj se të dyja palët duan të gjejnë një gjuhë të përbashkët, por nevojitet më shumë kohë dhe komunikim për të ndërtuar një marrëdhënie që mund të themi se është një marrëdhënie e punës së bashku për qëllime të përbashkëta,” shpjegon ajo. /Lajmi.net/

Comments