Serbia në shok: Nis lufta për Republikën e Vojvodinës!

291

auto_shokk1473527068-640x320

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kryeministri serb, Aleksandër Vuçiç besonte se ata do të kenë qeverinë në Vojvodinë, vetëm nëse i fitojnë zgjedhjet. Në fund të fundit, ne kemi parë se si ish vendet e Jugosllavisë e kanë fituar pavarësinë me gjak e pa gjak, edhe vende me të vogla se Vojvodoina, sikur Mali i Zi , Maqedonia apo Kosova.

Kjo është, megjithatë, se fitorja e tij ishte e nevojshme si burim i legjitimitetit që në përgjithësi kanë për të blerë një biletë për këtë betejë. Në lidhje me rëndësinë e zgjedhjeve – është e nevojshme të theksohet se rezultati i varfër i zgjedhjeve në asnjë mënyrë nuk përjetohet si një humbje e legjitimitetit, dhe nuk është arsye për të hequr dorë nga pushteti.

Përgjigja në pyetjen se ku humbësit e zgjedhjeve rrjedhin për luftë të mëtejshme në ngjarjet rreth televizionit lokal, se hapësira më e vogël e mundshme përmban të gjitha personazhet e Vojvodinës, të gjitha ndërlikimet, të gjithë polemika dhe, natyrisht, të gjitha kurthet. Kjo është arsyeja pse lufta për RTV bërë asgjë më pak se një betejë për Vojvodinën – Nota Bene! – Mbase beteja më e rëndësishme politike e këtij brezi të serbëve, vendi ku Serbia ka një shans për të marrë dekada dy e gjysmë e prirje të keqe; por edhe një vend ku ju mund të zhytet, ndoshta përgjithmonë, njofton Preshava Jonë.

Vojvodina ka shpallur kushtetuën e re në vitin 2009, që i jep autonomi më të madhe ekonomike, legjistlative dhe diplomatike nga Beogradi. Nacionalistët serbë e kanë kritikuar vendimin, që më parë e kishte miratuar Parlamenti i Serbisë, duke e cilësuar atë si “separatist”. Grafite “Vojvodina=Katalunia” ishin parë në 2015 në Vojvodinë e Novi Sad. Sipas informatave, pas këtyre mesazheve politike qëndronte organizata “Vojvodina e re”, kurse grafitet janë vizatuar në rrugët më të frekuentuara të qytetit. Analisti serb Dragomir Angjelkoviq, ka deklaruar se e gjithë kjo është një kampanjë zgjedhore.

“Nuk duhet kuptuar si diçka shumë serioze, sepse një ide e tillë nuk ka mbështetje reale mes qytetarëve të Vojvodinës, por një fenomen nuk duhet edhe injoruar totalisht”, ka shtuar Angjelkoviç, duke thënë se vetëm ata që e urrejnë Vojvodinën mund t’i hedhin benzinë zjarrit. Politikanët serbë shpesh e përmendin se Kosova është zemra e Serbisë. Madje Ivica Daçiq, i cili ka lindur në Prizren, këtë e pa përsëritur shpesh. Por, lideri i Partisë Socialiste të Serbisë Daçiq, në Novi Sad, zemrën e Serbisë e ka bërë një vend tjetër. “Vojvodina është zemra dhe shpirti i Serbisë”, ka thënë Daçiq. “Vojvodina është autonomi serbe, ajo është në Serbi, dhe jo kundër Serbisë dhe gjithmonë do të jetë kështu”.

Si autonome Vojvodina nuk është një produkt i lëvizjes së brendshme – e cila, sigurisht, nuk do të thotë se pikat e kontrollit në provincë nuk janë krijuar se qëndrim – tregon se sa më e madhe të rezistencës ndaj ndryshimeve në transmetimin e dhënë në Beograd se sa në Novi Sad.

Në fund të fundit, ne kemi parë tashmë; Jo nëse legjitimitetin e viteve në hapësirën publike fituar duke qenë në favor të shkëputjes së Kosovës dhe ndarjen e Malit të Zi dhe të përhershme të humbasin përkushtimin e tyre ndaj një shtet të bashkuar të përbashkët të Serbisë dhe Malit të Zi. Beteja e Vojvodinës ka filluar, ndoshta në momentin e fundit kur Serbia ende mund të ketë iniciativën.

Comments