Sipas FBI është rritur ndjeshëm rreziku i atentateve në Europë dhe në Shtetet e Bashkura të Amerikës pasi pritet një prurje e paprecedentë terroristësh në këto vende. Alarmi është dhënë nga numri një 1 i Zyrës Federale.

Xhejms Komej, drejtor i FBI-së shpjegon se në një moment të caktuar do të ketë një diasporë terroristësh nga Siria si anjëherë tjetër, pasi jo të gjithë terroristët e shtetit islamik do të vriten në fushën e betejës.

Komej shpjegoi se si shërbimi amerikan i inteligjencës dhe anti terrorizmi amerikan dhe i aleatëve europianë po përqendrohen në përballimin e fluksit të qindra luftëtarëve, të cilët i afrohen më shumë bregjeve perëndimore ndëra ISIS tërhiqet në Lindjen e Mesme.

Për këtë arsye sipas tij, shtohet gjithnëj e më shumë mundësia e atentateve si ai i Parisit dhe Brukselit.

Komej ka marrë për shembull diasporën e terroristëve që koinciduan me luftërat që përfshinë Afganistanin në fund të viteve 80 dhe në fillim të viteve 90.

Por këtë herë paralajmëron Komej, fenomeni i diasporës do të jetë 10 herë më i madh.

Drejtori i zyrës federale pranoi vështirësirë për parandalimin e sulmeve terroriste që po trondisin perëndimin.

Nuk është hera e parë që FBI, jep alarmin për rrezikshmërinë e militanbtëve të ISIS.