‘Shtriga e Buchenwald’, një nga mëkataret më të tmerrshme të Holokaustit

153

Nëse nuk keni dëgjuar për të, le të prezantojmë me Ilse Koch, një nga mëkataret më të tmerrshme Holokaustit, e njohur si “shtriga e Buchenëald”.

Koch u bashkua me partinë naziste në vitin 1932 dhe katër vjet më vonë u martua me komandantin e kampit të përqendrimit nazist Buchenëald, Karl-Otto Koch.

Ata jetonin në një shtëpi në bazat e Buchenëald dhe dukeshin sikur çdo çift i zakonshëm me tre fëmijë, me një jetë normale.

Sidoqoftë, martesa e tyre dhe jeta e përditshme nuk ishin shumë normale.

Ilse ishte një maniake që torturonte të burgosurit në kampin e përqendrimit. Ajo u bë e njohur për ligësinë dhe sjelljen sadiste që ajo shprehte gjatë torturave nga më të tmerrshmet që ajo i’u bënte të burgosurve

Përveç torturimit të pamëshirshëm të burgosurve, ajo zgjodhi ata që kishin tatuazhe të dallueshme dhe shponte ata me sende të nxehta si dhe ju rrjepte lëkurën.

Thuhet se ajo kishte disa çanta të bëra nga lëkura e njeriut, ndërsa për këto koleksione ajo ndiente një lloj krenarie.

Ilse mori disa pseudonime gjatë qëndrimit të saj në kampet e përqendrimit, si “The Witch of Buchenëald”, “The Killer of Concentration Camps”, “The Witch of Buchenëald”, dhe “Bitch of Buchenëald”.

Për fat të mirë, ajo u arrestua në vitin 1943 së bashku me burrin e saj. Otto u akuzua për korrupsion dhe vjedhje të sendeve me vlerë të hebrenjtë të vrarë.

Ai u ekzekutua nga SS më 5 prill 1945.

Ilse u burgos deri në vitin 1944, por u lirua për shkak të mungesës së provave. Megjithatë, në fund të luftës, ajo dhe 30 punëtorë të tjerë u arrestuan më 30 qershor 1945 nga autoritetet e SH.B.A.-së.

Ajo u akuzua për ‘pjesëmarrjen në një plan kriminal për ndihmën, inkurajimin dhe pjesëmarrjen në vrasjet në Buchenëald’.

Për t’i shpëtuar burgut, ajo njoftoi në gjykatë se ajo ishte shtatzënë. Megjithatë, ata e dinin se burri i saj ishte i vdekur, kështu që ata filluan të dyshonin për marrëdhënie dashurie me punëtorë të tjerë përpara dhe pas vdekjes së bashkëshortit të saj, për të cilin dikur kishte pohuar se ishte homoseksual.

Koch më në fund u dënua me burgim për shkelje të ligjeve dhe zakoneve të luftës, më 19 gusht 1947.

Ajo kreu vetëvrasje në vitin 1967.

Trupi i saj u varros në një varrezë të pashënuar në varrezat e burgut të Aichach, Gjermani./SYRI.net

Comments