VIDEO /Një gropë e zezë zbulohet në diell, çfarë kuptimi ka

138

VIDEO /Një gropë e zezë zbulohet në diell, çfarë kuptimi ka

Vëzhguesi solaro-dinamik i NASA-s ishte ai që e dalloi i pari gropën e zezë. Emri i saj është Gropë Koronale, por… nuk është në të vërtetë një gropë.

Në fakt nuk është vetëm një, por shumë të tilla. Këto gropa të zeza janë hapësira ku fusha magnetike diellore është me e dobët se zakonisht.

Ato formojnë shtresën e jashtme të diellit, Koronën. Këto gropa janë më të ftohta se sipërfaqja e diellit dhe duken me ngjyrë më të errët në teleskopet me rreze X.

Energjitë diellore të këtyre gropave zbrazen në hapësirë. Por ato nuk përbëjnë rrezik për planetin tonë sepse ne mbrohemi nga fusha jonë magnetike. Me raste ato mund të shkaktojnë shkëputje në sistemin tonë të komunikimit dhe në satelite.

Shpesh ato japin shfaqje të jashtëzakonshme dritash në aurorat që janë një dukuri e rrallë hapësinore./tvklan.

Comments