Zaev: Subvencione për duhanin nga 60 denarë deri 80 denarë, e heqim klasën e katërt!

120

zaev

Sot  jemi në Mogillë, në një nga rajonet më të mëdha bujqësore në Maqedoni, zemra e Pellagonisë, ku ka shumë njerëz të zellshëm, njerëz punëtorë, por me të vërtetë me vështirësi jetohet dhe këtu këtu.

Këto politika të rremë në bujqësinë e shkatërruan atë duke i lënë në fund të varfërisë.

Prej këtu dua të dërgoj një mesazh se gjendja në bujqësi do të ndryshojë. Masa më e rëndësishme e Qeverisë së re do të jetë për të siguruar tregun dhe shteti  të garantojë qendrat e grumbullimit.

Produktet strategjike të tilla si misri, duhani, mollë, pjesë e produkteve të kopshtarisë dhe produkte të tjera të cilat janë të rëndësishme për Republikën e Maqedonisë do të jenë një prioritet i qeverisë së ardhshme dhe qeveria do të jetë ajo që do të ndërmjetësojë në mes të fermerëve dhe blerësit. Puna e bujqve është për të prodhuar prodhime me cilësi të lartë bujqësore dhe sa më shumë të jetë e mundur, dhe shteti do të jetë ajo që në emër të tyre do të  bisedojë me blerësit në mënyrë me qëllim për të rritur çmimet  dhe për të siguruar plasman të mirë.

Ne do të sigurojmë tregje të reja të cilat kanë qenë deri tani të mbyllura për tregjet maqedonase dhe bujqësinë tone, duke krijuar konkurrencën midis blerësve, ai që do të paguajë më shumë ai do ta blejë prodhimin  bujqësor.

Në prodhimin e duhanit, që e kemi në këtë  rajon, premtojmë subvencione të rritura për 80 denarë për klasën e parë, 70 denarë për klasëne dytë, dhe 60 denarë për klasën e tretë, klasën e katërt do të heqim. Në bisedat me fermerët dhe tregtarët, dhe kjo është zgjidhja e mundur për të mos humbur prodhuesit të produkteve bujqësore, sepse kështu në afat të gjatë  humbin edhe blerësit.

Subvencioni i përgjithshëm do të jetë 160 milionë euro në vit , ato do të marrin bujqit e vërtetë, duke I marrë subvencionet me kohë, atëher[ë kur u duhen, me qëllim për të arritur efektet e nevojshme në bujqësinë.  Për shembull, në qoftë se 3 ton janë nxjerrë nga 1 hektar e grurit, të gjithë ata që prodhojnë 10% më shumë ose 3.3 ton, për  10% të shumës së përgjithshme do të marrin më shumë subvencione, qëllimi është për të motivuar prodhimin e rritur bujqësor dhe kështu të qëndrojnë më shumë para te bujqit.

Kjo që do të jetë më e ndryshme  në  këtë  periudhë përpara është përkushtimi të plotë  rezultateve të  qeverisë së re të cilët duhet  të ndjejnë bujqit. Unë jam i bindur se të gjitha këto padrejtësitë të cilat ky rajon po pëson, dhe kjo është një shpërndarje biznesi e tokës bujqësore  njerëzve të afërt me pushtetin, subvencionet  të shkojnë vetëm për ata, dhe ata ofrojnë me qira për fermerët e tjerë, do të përfundojë këtë punë. Me të vërtetë do të bëjmë një revision të plotë të shpërndarjes së tokës bujqësore, me qëllimin përfundimtar –këtë tokë bujqësore shtetërore të marrin bujq të vërtetë që duan  sinqerisht të merren me bujqësi, të  jetojnë nga bujqësia dhe të ekzistojnë  ata dhe familjet e tyre nga puna e tyre.

Në periudhën përpara një nga objektivat është pikërisht bujku për të marrë page mesatare prej 30.000 denarësh, kjo do të thotë 360.000 denarë për një të rritur në familje, ky është pragu minimal me të cilin presim për të pasur një jetë dinjitoze në bujjqësi.

Ne jemi të bindur se kjo politikë do të sjellë rezultate, sepse ne e dimë  kur fshatrat kanë, dhe qytetet na jetojnë në Maqedoni.

Comments