Zbulohet qytetërimi 5 mijë vjeçar në Irakun verior

418

1

Më në fund një lajm i mirë vjen nga Iraku. Arkeologët njoftuan këtë javë se ata zbuluan mbetjet e një qyteti të Epokës së Bronzit, në veri të Irakut, më pak se 30 milje nga territori i Shtetit Islamik.

Një ekip i hulumtimit të Institutit për Studime Ancient Near Eastern (IANES) në Universitetin e Tübingen në Gjermani zbuluan rrënoja arkeologjike në qytetin e vogël Bassetki në Kurdistan të Irakut. Studiuesit gjetën prova konkrete të këtyre rrënojave, duke përfshirë një mur të madh guri dhe një tempull që ka të ngjarë ti jetë kushtuar Mesopotamisë, Zotit Adad. Qyteti daton në 3000 P.K. i cili lulëzoi për rreth 1200 vjet. Arkeologët zbuluan gjithashtu shtresa të mbivendosjes së mëvonshme në vend që datojnë nga periudha e Perandorisë Akkadiane, ndoshta perandorisë së parë botërore, nga fundi i shekullit të 3-të P.K.

Zbulimi nënvizon se sa historia është ende e varrosur nën një vend të shkatërruar nga lufta. “Zona rreth Bassetki-t është provuar të jetë një rajon pasur kulturor, e cila ishte vendosur në udhëkryq të rrugëve të komunikimit midis kulturave Mesopotamiane, Siriane, dhe Anadollit gjatë Epokës së Bronzit,” tha profesori Peter Pfälzner nga Universiteti i Tübingen.

Comments