Votat e partive të vogla digjen nëse nuk fitojnë mandate

53

Moebel THEMA

 zgjedhjeee

Votat që qytetarët do të japin për partitë më të vogla në rast se nuk fitojnë edhe pse nuk shkojnë direkt në partitë e mëdha ato bien dhe digjen kështu sqarojnë ekspertët e kjo del nga formula Donton që sipas saj fitorja e mandateve në krahasim me marjen e votave në gjashtë njësi zgjedhore fitohet efekt që në sistemin shumicë edhe pse është sistem proporcional, informon Zhurnal.

Në lidhje me formulën Donton duhet të dihet se mesatarja për fitim të mandateve në vitin 2011 ka qenë 7.880 vota kurse 7.721 në vitin 2014.

Nëse partia A nuk fiton asnjë mandat votat e saj nuk shkojnë te partia fituese por digjen njejtë si partitë që nuk kanë marë pjesë, nëse ato vota i jepen partisë B që ka mar mandate mundësitë janë që ajo të mer edhe një mandat më tepër, kështu vlerëson eksperti Dimitriovski.

Modeli Donton në gjashtë njësi zgjedhore jep efekt të sistemit shumicë edhe pse është proporcional a kur krijohen modelet zgjedhore është parë të forcohet efekti i partive më të mëdha.

Ndërkohë që në këto zgjedhje LSDM ka deklaruar se nëse vjen në pushtet do të ndryshojë pjesën e zgjedhjeve me cka edhe partive të vogla do ju mundësojë të fitojnë mandat,

Comments