Fitore politike dhe fitore në mandate…

111

Prof. Dashmir Ibishi

Me ndryshimin e kodit zgjedhorë në njesit 5 dhe 6 fituan partitë Shqipetare. Duke u bazuar
ne numrat e zgjedhjeve te fundit 2016 dhe ato lokale 2017, me largimin e Dibrës dhe Mavrovës nga njesia 6
largohen rreth 8200 votues të rregullt nga numri i votuesve që ishte në 2016 saktësisht 158000 në komplet
njesin 6 dhe ngelin rreth149800 (që kan votuar) pra nga keto 8200 votues 2355 kanë qenë votues të Vmro-së dhe rreth 3000 të LSDM-së, BDI do të kishte 1300 më pak, Alenaca 665 dhe Besa rreth 420 më pak duke u bazuar në 2016.

MÖBEL THEMA

Pra, me largimin e votuesve të partive maqedonase, sipas Formules D’Hondt, ne njesin nr.6 ndryshojn edhe mandatet që ishin 6 BDI 4 Vmro 3 Besa 3 LSDM 2 Aleanca dhe 2 PDSH, tani dukja do të ishte: 7 BDI 4 Besa 3 Vmro 2 LSDM 2 Aleanca 2 PDSH, që korespondon me 2 mandate më shumë shqiptare.

Njejtë edhe në njesin nr. 5. Ku dihet se BDI-së në 2016 ju nevoitëshin më pak se 600 vota për mandatin e 2 dhe Levizjes Besa i mungonin rreth 500 vota për mandatin e parë. Por këtu tani rritët pragu për arsye të shtimit t8200 votave (rreth 85% vota maqedonase) i bie që shqipetaret fitojn vetëm 1 mandat plus.

Comments