Osmani: Heqja e masave nga BE është e lidhur me mbajtjen e zgjedhjeve në veri

156

Presidentja e vendit, Vjosa Osmani, ka thënë se heqja e masave ndëshkuese të Bashkimit Europian ndaj Kosovës është e lidhur me mbajtjen e zgjedhjeve në katër komunat veriore.

Ajo tha se në këtë proces është e domosdoshme të ecet përpara dhe tha se zgjedhjet do t’i caktojë sapo të konfirmohet largimi i kryetarëve aktualë.

“Heqja e masave të BE-së ndaj Kosovës është e lidhur me mbajtjen e këtyre zgjedhjeve. Është e domosdoshme që të ecim përpara gjithnjë në përputhje me ligjin dhe procedurat e përpara”, tha Osmani para gazetarëve.

Ajo e ripotencoi që masat e BE-së ndaj Kosovës janë krejtësisht të padrejta, raporton Gazeta Express.

“Procesin e dialogut e ka dëmtuar më së shumti mungesa e balancës në këtë dialog, njëra palë pra Kosova është nën masa krejtësisht të padrejta, ndërsa Serbia përkundër aktit të agresionit nuk ka pësuar asnjë masë të vetme. Kjo jo vetëm që e dëmton, por edhe e inkurajon Serbinë që të vazhdojë me veprime destabilizuese në rajonin tonë”.

Megjithatë, Osmani tha se në suazat më të gjera, të gjitha institucionet e Kosovës duhet t’i trajtojnë aleatët si ekzistencialë.

“Unë i inkurajoj të gjitha institucionet e Republikës së Kosovës, secilin që merret me politikë që të bëjë çmos që këto relacione, në veçanti me SHBA-në, me Mbretërinë e Bashkuar, me shtetet e BE-së, që gjithmonë na kanë qëndruar pranë t’i konsiderojmë jo vetëm si të rëndësishme, por si ekzistenciale për suksesin e shtetit tonë, sepse historia e ka dëshmuar këtë dhe kjo dëshmohet në çdo veprim tonin”.

“Kosova është shtet që natyrisht është demokraci e zhvilluar dhe e konsoliduar, por të mos harrojmë që kemi probleme të mëdha të sigurisë. Në kufi e kemi një shtet që çdo ditë synon agresionin ndaj Kosovës, që çdo ditë synon gllabërimin e territorit tonë, që çdo ditë synon edhe sot 25 vjet pas lufte, vrasjen e qytetarëve tonë siç e pamë edhe me vrasjen e heroit Afrim Bunjaku. Në këto sfida, neve na duhen aleatët tonë, neve na duhen partnerët tonë. Pra, jo vetëm si shenjë falënderimi për atë që kanë bërë në të kaluarën, por edhe si vizion për atë se çka na duhet në të ardhmen. Kosova nuk mundet të ecë përpara vetë. Në fakt as një shtet në botë s’mund të ecë vetë”.

Comments