Po diskutohet me vendet fqinje dhe BE-në për hapjen e kufijve

307

Kryeministri Oliver Spasovski sot bëri të ditur se në periudhën e ardhshme duhet të pritet vendim për hapjen e kufijve. Për këtë çështje, siç tha ai sot pas vizitës në Shtip, “është duke u diskutuar me vendet fqinje dhe vendet e BE-së”.

“Po diskutohet edhe me vendet fqinje, si dhe me vendet e BE-së për hapjen e kufijve. Në periudhën e ardhshme, duhet të presim një vendim të tillë për hapjen e kufijve, bashkëpunimet dypalëshe, reciprocitetin”, theksoi Spasovski, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve.

Lidhur me fillimin e funksionimit të objekteve të hotelerisë, kryeministri theksoi se do të merren vendime për lehtësime, por masat mbrojtëse nga qytetarët duhet të respektohen.

“Qeveria e di se hotelierët ekzistojnë dhe ata janë ata që morën pagat minimale dhe kontribute të paguara, ndërsa kjo tregon se shteti më së shumti u kujdes për hotelierët. Ne do të marrim vendime me të cilat do të lehtësohen të gjitha këto masa kufizuese, por e gjithë kjo do të shkojë me respektim të rreptë të masave nga qytetarët. Pra, nga njëra anë, ne nuk mund t’i zvogëlojmë masat kufizuese dhe nga ana tjetër, duke mos i respektuar masat, masat mbrojtëse e rrisin rrezikun. Sidoqoftë, këtë rrezik duhet ta ndajë çdo qytetar në vend”, tha Spasovski.

Sa i përket ndihmës shtetërore që e morën ndërmarrjet, megjithëse disa nga punëtorët nuk e morën pagën minimale, Spasovski theksoi se Qeveria ka paguar një pagë minimale për secilin punonjës të një ndërmarrjeje që i plotëson kushtet.

“Aty ku ka devijime serioze nga normat ligjore, unë u bëj thirrje që t’i drejtohen institucioneve kompetente, inspektorateve dhe në bazë të kësaj të kryejnë inspektime dhe kontrolle. Aty ku ne me të vërtetë kemi arsye për të treguar nëse këto masa respektohen apo jo”, theksoi Spasovski.

Sipas tij, qeveria u ka dhënë mbështetje serioze financiare kompanive për t’i ruajtur vendet e punës dhe me këto masa janë mbuluar mbi 110,000 punëtorë për pagimin e pagës minimale për muajin prill.

Comments