“Dialogu Kosovë – Serbi i rëndësishëm për paqe në Ballkan dhe Evropë”

121
kosovo-serbia-dialogue-policy-analysis-650x350

Moebel THEMA

Dialogu është thelbësor, si në Ballkan dhe në Evropë, sepse edhe intensiteti i integrimit tonë evropian varet shumë më tepër nga ajo se si e arrimë mundësi për tu qasur, tha të premten kryetarja e Fondit për Përsosmëri Politike, Sonja Licht.

Ajo i tha Tanjugut tha se është e vështirë për të përmbledhur të gjitha konkluzionet e Forumit të Sigurisë në Beograd, i cili u ndoq nga rreth 700 pjesëmarrës, 300 media në 25 sesione të ndryshme, por ajo tha sesi përfundim themelor i konkluzioneve doli që as Ballkani e as në Evropë nuk mund të vazhdojë punën si diçka të thjeshtë, por të ndërmarrin hapa më të rëndësishëm në këtë drejtim.

 Sipas saj, u arrit një përfundimin se dialogu është i nevojshëm, duke vënë theks të veçantë dialogut ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, i cili sipas saj kërkon qasje gjithëpërfshirëse, një vizion të përbashkët se si do të duket ky rajon në të në të ardhmen, duke shtuar se kjo nuk do të thotë që duhet të punohet në çështjet teknike, transmeton lajmi.net.

Por, siç tha Licht, gjëja themelore është se të gjitha këto çështje duhet të jenë pjesë e një historie të gjerë, të kenë një imazh shumë më të gjerë, në qoftë dëshirojmë të kujdesemi për mbijetesën e rajonit.

Një përfundim tjetër i rëndësishëm në forum është intensiteti i integrimit tonë në BE që varet shumë më tepër nga ajo që bëjmë.

Është e nevojshme që të zhvillohen së pari nga të gjitha strukturat, institucionet, që do të forcohet rendin demokratik dhe kjo arrihet me angazhim, si brenda vendeve dhe më komunikim që mund të bëhet njëri-tjetrin, më pas i gjithë rajoni do të jetë në gjendje të kërkoj procesin e intensifikimin.

“Për Evropë duhet të jemi të suksesshëm në këtë pikë. Nëse jemi të suksesshëm në këtë mënyrë mund të jemi partner shumë i rëndësishëm për të kapërcyer kriza”, ka theksuar ajo.

Prandaj, thotë ajo, jo vetëm në Ballkan, por edhe në Evropë janë probleme të ngjashme, shoqëria e polarizuar, dhe nacionalizmit.

Sipas saj, është shumë e rëndësishme që Evropa të jetë e hapur për dialog të ndershëm për të përpiqen të tejkaloj momentet e krizës.

Comments