Bashkimi Evropian kishte nevojë për një politikë të përbashkët të emigracionit, për të mbrojtur zonën e Shengenit dhe kufijtë e jashtëm të BE-së kundër emigrimit ilegal, ka thënë sot kryeministri slloven, Miro Cerar.

Ai dha këtë deklaratë, pas fillimit të ndërtimit të murit me tela gjembor në pjesën e kufirit me Kroacinë, për të ndalur valën e emigrimit ilegal.

Duke folur për përvojën sllovene, Cerar tha se kriza emigracionit tregoi rëndësinë e gjetjes së përgjigjes së përbashkët evropiane për sfida të tilla.

“Nëse nuk ka mbrojtje efektive të kufijve të jashtëm, për të mbrojtur zonën e Shengenit, kjo do të detyrojë vendosjen e kontrolleve në kufijtë kombëtarë dhe shembjen e asaj që është arritur deri më tani”, tha Cerar në Belgjikë, gjatë pjesëmarrësit së tij një konferencë me të rinj mbi të ardhmen evropiane, dhe shtoi se BE-ja po përballet me sfidat më të mëdha në historinë e saj, e ardhmja e së cilës po minohet, transmeton KosovaPress.

“Pa marrë parasysh se sa e vështirë është  jeta jashtë kufijve të Evropës, nuk do të ketë paqe derisa të siguruar stabilitet në vendet nga vijnë flukset e emigrantëve”, tha Cerar.

“Ne kemi arritur në një pikë ku ne kemi nevojë për të rivendosur besimin,” tha Cerar, duke shtuar nevojën për të rivendosur sundimin e ligjit, lirisë, demokracisë dhe të drejtave të njeriut.